Fönsterputs – Putsa fönster som proffsen gör

Fönsterputs – hur utför man det bäst? Först och främst är det väldigt viktigt att man har bra verktyg, speciellt om du kommer att göra detta ofta. Här kommer en lista över utrustning som du kommer att behöva vid en ordentlig fönsterputsning.

En guide till hur man rengör sina fönster som ett proffs

• Dammvippa i ull: (Detta är ett verktyg med plasthandtag där den enda änden är täckt av ylle). Du använder den för att tvätta fönsterglas och jag använder det även till att rengöra skärmar…) Införskaffa dammvippor som har nylon invirat i ullen eftersom dessa gör bättre rent. Jag använder en 18-tums modell. Vissa fönsterputsare gillar att bära en mindre också.

• Fönsterputs för mindre glasrutor använder jag en svamp som är insvept i ett nylonnät vilket ger en skonsammare skrubbning, fördelen med det är att man inte repar glaset. Det passar särskilt bra för franska dörrar och delade fönsterrutor!

• Gummiskrapor: En 18 tum, 12 tum och en 6 tum. Det finns ett antal olika tillverkare. Alla är mycket bra men jag använder den populäraste, Etore.

• Ersättningsgummi till gummiskraporna.

• Bred rakskrapa: Jag använder en 6 tum bred fönsterskrapa med rakblad från Triumph för fönsterputs. Många fönsterputsare använder sällan sin rakskrapa men jag använder mig mycket av min, speciellt utomhus. Det blir två extra steg i rengöringsprocessen med fem steg men om det har gått ett år eller mer mellan rengöringarna är det värt det för ett få ett bra resultat. Byt blad ofta speciellt när du arbetar på härdat glas som repar väldigt lätt. Härdat glas är i dag byggnadsstandard när det gäller nybyggda dörrar och även vissa fönster. Om härdat glas går sönder så faller det i bitar snarare än i spillror så att man inte skär sig lika lätt, men det är lättare hänt att man repar sig på det. Så extra försiktighet måste vidtas.

• Ersättningsblad till din rakskrapa.

• Stålull: Detta är användbart för finputsning av små områden efter att jobbet är gjort och glaset är torrt. Använd endast mycket fin stålull (grovlek 00 är lämpligt) så att du inte repar glaset. Stålull kan också användas för blyinfattade fönster eller målat glas och kan även användas blöt för extra skrubbningseffekt där det behövs.

• Gott om av rena, torra handdukar.

• Verktygsbälte för att ha allt samlat och inom räckhåll.

• Hink på en rem för att hålla din dammvippa och hålla den fuktig.

• Stor hink med hett såpvatten.

Vanligt diskmedel fungerar bra för effektiv fönsterputs

• Såpa: diskmedel fungerar bäst för effektiv fönsterputs. Jag använder Palmolive eftersom det är mildare och skonsammare mot mina händer och rengör dessutom väldigt bra. (Testade biologiskt nedbrytbara märken men de var inte bra för mina händer. Kanske kommer någon ut med ett bättre biologiskt nedbrytbart diskmedel snart.) En ny teknik för att jonisera vatten ska fungera mycket bra och inte kräva någon tvål alls. Jag har en jonisator som producerar högkvalitativt dricksvatten och jag har för avsikt att experimentera med den till fönstertvätt också. Jag kommer hålla er uppdaterade om detta. Att nå en punkt där min påverkan på miljön är minimal eller till och med positiv är mitt mål. Jag siktar alltid på att ha en i huvudsak positiv miljöeffekt, för hur är det annars tänkt att vi ska kunna hjälpa vår planet och hitta den harmoni som en gång var naturlig för oss?

• Stegar: Jag bär med mig en 6 fot lång trappstege och 2 utskjutsstegar; 1 – 16 fot, 1 – 24 fot och jag har också en på 32 fot som jag använder vid speciella tillfällen.

• Stabilisator: Jag använder en stabilisator fäst på toppen av mina större stegar för att hålla dem en bit ifrån huset så att jag inte överanstränger ryggen. De är också bra att ställa upp för att komma upp på taket eftersom stabilisatorn når över takrännan och stödjas av taket som är mycket mer stabilt. Det är därför de kallas stabilisatorer.

• Dynor att sätta på toppen av stegarna och/eller stabilisatorn för att inte skada väggar och väggbeklädnad.

Ok, så nu har du alla dina verktyg och utrustning och du är redo att sätta igång med en ordentlig fönsterputs. Låt oss börja jobba!

Din hink är full av såpvatten (varmt eller kallt). Du har verktygsbältet på. Släng en handduk över ena axeln, doppa din dammvippa i din hink med såpvatten och placera den i hinken på bältet.

En guide till att putsa fönster

Att stå framför den första glaspanelen kan vara ett spännande ögonblick. De flesta människor ser på fönstertvätt som något alldagligt… och det är det. Men om du är van med alldagliga uppgifter och glad att få möjligheten att göra en positiv inverkan, så är det alldagligt men även något mer och större än del.

Känn in förväntningen en stund och ta din glädje med dig när du arbetar. Att få jobbet gjort är inte det enda som räknas. Att njuta av jobbet är lika viktig eftersom det blir bättre för dig när du känner en naturlig glädje av arbetet, det blir oftast högre kvalitet på ditt arbete om du jobbar med positiv energi.
Dra fram din dammvippa, var noga med att inte droppa på väggen eller golvet om du är inomhus och drag den över hela glasytan. Sätt tillbaka den i sitt hölster.
Ta din handduk och använda den för att torka längs toppen av glaset där den möter fönster höljet längs båda sidor. Det är viktigt att ha en torr kant när du använder din gummiskrapa för att undvika ränder, speciellt när du håller på att lära dig.

Ta din gummiskrapa och placera den i det torra området du just skapade och dra den diagonalt eller nedåt. Om du behöver ta bort din skrapa från glaset så se till att du torkar den med din handduk innan du sätter den på en torr plats. Använd din minsta skrapa i slutet för att slutföra panelen om det behövs.

Torka av trösklar, höljen och spår med din handduk. Du är klar.

Proffs på att rengöra fönster

Om du behöver använda din rakskrapa, så görs det när glaset är vått. Men om du arbetar inuti och glaset är tonat är det inte rekommenderat att använda en rakskrapa eftersom det skulle kunna repa solskyddsfilmen och det skulle se hemskt ut i slutändan eftersom du skulle ha en glasbit utan toning som är ljusare än resten.
Det är viktigt att ha rätt utrustning till fönsterputs. Det gör jobbet mycket enklare och roligare. Upprepa denna process för varje panel. Kom ihåg att du alltid kan låta proffs fixa fönsterputsningen åt dig. Kontakta oss för mer information om våra städtjänster i Borås.