Rengöra ugn – Enkelt och snabbt sätt

Att rengöra ugnen är enkelt

Först och främst är det viktigt att känna till vilken typ av ugn du har. ”Självrengörande” ugnar använder extremt höga temperaturer för att bränna bort spillda matrester och om du använder ett vanligt ugnsrengöringsmedel på dem kan det skada de inre ytorna i ugnen om du använder självrengöringsläget. Så var säker på att du köper rätt typ av rengöringsmedel. Du bör också vara medveten om att ”självrengöringen” har sina begränsningar. Om du t.ex. spiller ut en hel plåt med geggig, ogräddad muffinssmet i ugnen måste du tyvärr städa upp det själv!

Tips för att rengöra ugn

Ugnsrengöringsmedel som du köper i affären kan vara ett effektivt hjälpmedel när du rengör ugnen, men var försiktig när du använder dessa produkter. Som tidigare nämnt är det viktigt att du använder ett rengöringsmedel som passar din typ av ugn. Dessutom, och kanske viktigast av allt, bör du använda gummihandskar och gärna skyddsglasögon. Dessa blandningar är inte att leka med! De kan också skapa ångor som kan vara ohälsosamt och farligt att andas in, så se till att öppna ett fönster eller två i köket så att utrymmet hålls väl ventilerat.

Om ugnen inte är alltför smutsig kan du tillverka ett eget lösningsmedel som är mindre frätande och passar dina behov bättre. Blanda vatten med ammoniak, bakpulver och vinäger och du får en ganska bra lösning. Om du använder denna metod måste du dock vara extra säker på att du har något slipande material att applicera lösningen med, exempelvis stålull eller en grov rengöringssvamp som är anpassad för ugnen. Även om denna blandning är effektiv så löser den inte upp smutsen så som ett köpt ugnsrengöringsmedel gör.

Nog om verktyg, jag tror att det är dags att komma till saken och börja rengöra den där ugnen!

Ugnsrengöring – Steg för steg

Börja med att ta ut ugnsgallren. Vissa ugnsrengöringsmedel rekommenderar att man förvärmer ugnen något, till ungefär 200 grader, innan man börjar rengöra den, eller efter det att rengöringsmedlet har applicerats. Så var noga med att läsa instruktionerna som gäller för din produkt.

Sedan sprutar du ut ett tjockt lager rengöringsmedel på alla ytor i ugnen inklusive insidan av luckan. Låt produkten verka i enlighet med instruktionerna. Om du har en panna på botten, kom ihåg att täcka insidan av den också!

När rengöringsmedlet fått verka i lämplig tid enligt dess instruktioner torkar du av det med en trasa, hushållspapper eller svamp. Det är till detta du bör använda skyddshandskar. Använd stålull eller en grov kökssvamp för att få bort det som ugnsrengöringsmedlet inte kunde få bort.

Medan medlet får verka i ugnen kan du passa på att skrubba ugnsgallren rena. Använd en kökssvamp och diskmedel.

Och sen är det färdigt! Värm upp den något för att vara säker på att all rengöringsmedel har bränts bort och sen är du redo att börja laga mat i din nya, rena ugn!

Kontakta en rekommenderad städfirma i Borås om du är i behov utav prisvärd flyttstädning i Borås.