Städtips

Allt du behöver veta om fönsterputsning – komplett guide

Fönsterputsning är en viktig del av hemunderhåll och kan ge ditt hem en fräsch och inbjudande atmosfär. I den här omfattande guiden kommer vi att täcka allt du behöver veta för att göra din fönsterputsning effektiv och enkel. Från de bästa metoderna och verktygen för fönsterputsning till vanliga fallgropar och tips, kommer du vara väl rustad för att fräscha upp dina fönster och få dem att glänsa igen.

Varför är fönsterputsning viktigt?

Regelbunden fönsterputsning är en uppgift som kan verka tråkig och tidskrävande, men det finns flera starka skäl till varför det är viktigt att inte förbise det.

Förbättrar hemmets estetik

Fönster som är smutsiga och fläckiga kan göra att hela huset ser smutsigt och ofräscht ut utifrån, och det är inte det första intrycket du vill ge besökare eller förbipasserande. Genom att regelbundet putsa dina fönster kan du förbättra hemmets estetik och ge det den extra glansen det förtjänar.

Förbättrar utsikten

Smutsiga fönster kan begränsa och förvränga utsikten genom glaset. Genom att hålla dina fönster rena och klara kan du njuta av den vackra utsikten utan några hinder och maximera ditt hemmas ljus och utrymme.

Förlänger fönstrens livslängd

Fönsterramar och glas kan bli skadade av ansamling av smuts, damm och skadliga ämnen som kan tränga in i materialet. Genom att regelbundet rengöra dina fönster kan du undvika onödiga skador och förlänga fönstrens livslängd.

Bästa metoderna för fönsterputsning

Fönsterputsning kan vara en enkel uppgift om du vet de bästa metoderna och använder rätt verktyg. Här är några beprövade tekniker för att hjälpa dig att få dina fönster skinande rena.

Använd rätt rengöringslösning

Rengöringslösningen som du använder kan göra en stor skillnad när det gäller att få fönstren rena och strålande. En blandning av mild diskmedel och vatten är en effektiv och prisvärd lösning. Undvik starka kemikalier som kan vara skadliga för både dina fönster och miljön.

Investera i rätt verktyg

Att ha rätt verktyg kan göra hela skillnaden när du putsar fönstren. Det är viktigt att investera i högkvalitativa verktyg som kommer att göra processen snabbare och mer effektiv. Några viktiga verktyg att ha till hands inkluderar en fönsterskrapa, en fönsterskrapa med förlängningsstång, en mikrofiberduk och en svamp.

Vanliga fallgropar att undvika

  • Undvik att putsa fönster i direkt solljus eftersom det kan göra att rengöringslösningen torkar för snabbt och lämnar fläckar.
  • Använd inte hushållspapper eller tidningspapper för att torka fönstren eftersom det kan lämna fibrer eller smulor som skapar fläckar.
  • Var försiktig med att inte använda för mycket rengöringslösning eftersom det kan lämna rester och fläckar på fönstren.

Genom att undvika dessa vanliga fallgropar kan du säkerställa att din fönsterputsning går smidigt och ger dig de resultat du önskar.

Slutligen, med rätt kunskap och de bästa metoderna i åtanke, kan du ge dina fönster den kärlek de behöver och hålla ditt hem skinande rent och vackert. Följ den här guiden och börja idag för att ge dina fönster den bästa behandlingen de förtjänar!

Tips för effektiv fönsterputsning

Avslutande tankar

Att putsa fönster kan vara en enkel men givande uppgift som kan förbättra intrycket av ditt hem och ge dig en klar och vacker utsikt. Genom att följa de bästa metoderna, undvika vanliga misstag och använda våra tips för effektiv fönsterputsning, kan du snabbt bli en mästare på att få dina fönster att glänsa.

Kom ihåg att regelbunden underhåll och rengöring av dina fönster kommer att förlänga deras livslängd och hålla ditt hem fräscht och inbjudande. Ta nu steget och ge dina fönster den omsorg de förtjänar!

Hur hittar man de bästa städföretagen

Har din fastighet en tendens att bli rörig och smutsig mycket snabbt? Tycker du att det är utmanande att hitta energi att städa, särskilt efter en lång, hård dag på kontoret? Vill du ha hjälp med att göra din fastighet till en ännu trevligare plats att vara på?

Anlita de bästa städföretagen

I så fall kan det vara dags att anlita ett specialiserat städföretag. Med hjälp av städföretagen får du snabbt ordning i ditt hem, så låt dessa städföretag göra det tuffa arbetet så att du kan luta dig tillbaka, vila och också ha mer ledig tid.

De utformar ett städschema och strategi för städningen

De bästa städföretagen kommer att arbeta med dig för att ta fram ett schema som passar. Ett antal företag erbjuder en strategi oavsett storlekar på fastigheten eller hemmet, så du bör undvika dessa och leta efter ett mer anpassningsbart städföretag. Inte alla har samma standard, så därför vill du inte anställa en byrå som inte uppfyller dina specifika preferenser.

Månadsstäd speciellt utformat till dina städbehov

Till exempel kanske någon vill ha en städare en gång i månaden för att komma och damma, dammsuga och reda ut all oordning. En annan person kan behöva att städare kommer in varje dag för att utföra ett grundligt jobb. Det allra bästa företagen arbetar hårt för att se till att de kommer fram till ett schema som passar dig.

Här mina dina bekanta om de kan tipsa om de bästa städföretagen

Om du behöver support för att välja det bästa städföretaget, var noga med att ställa frågor. Du kanske upptäcker att du har grannar eller vänner som redan har använt den här typen av städföretag. Kontrollera om de kan ge dig en rekommendation så att du inte behöver spendera så mycket tid på att leta efter det bästa städföretaget i Borås.

Vad kostar de bästa städfirmorna?

Var noga med att ta hänsyn till priset. Vissa kanske undviker att anställa städföretag eftersom de inte tror att de verkligen har råd att göra det. Men tänk på hur mycket tid du spenderar på dessa uppgifter. Exakt hur mycket är din fritid verkligen värd?

Vill du inte ha mer tid för dig själv att göra saker som du tycker om? Att betala lite mer varje månad för att anställa ett städföretag är en otrolig investering som du kommer att uppskatta mer när du ser exakt hur fördelaktigt det kan vara för din familj.

Städfirmor med olika städtjänster

Dessa städfirmor kan också hjälpa till med andra städtjänster. Om din chef till exempel har problem med att hålla kontoret snyggt kan det vara en bra tid att föreslå att de måste anställa städpersonal. Genom att göra detta kommer de att se till att deras personal är så glad och produktiv som möjligt medan de är på kontoret.

Kontorsstäd

Rena miljöer på ett kontor har stor inverkan på de anställdas moral, en ordnad och städad arbetsplats hjälper människor att vara mer bekväma och mycket effektivare, så att arbeta med ett team av professionella städare är en investering som betalar för sig själv.

Med rätt stöd är alla rengöringsuppgifter mycket enkla. Håll dessa förslag under övervägande så att du kan anställa ett städföretag som kan hjälpa dig till ett mycket rimligt pris.

Städföretag kan hjälpa till att göra rent på din arbetsplats eller i ditt hem.

Olika sorters städprodukter som bäst används till städning

Allt du behöver veta om olika sorters städprodukter för olika områden

När det kommer till att städa ett garage så gäller det att bli av med giftiga och frätande kemikalier. Därför bör du se till så att du gjort dig av med kvarvarande giftiga kemikalier som blivit över innan du sätter igång med städningen. 

Städprodukter för garaget

Kraftiga rengöringsmedel, som ofta används inom kommersiell rengöring, används ofta för att rengöra garaget. Eftersom de ofta har anti-bakteriella egenskaper så är det en av de bästa produkterna att använda. Dessutom så kan det användas för att tvätta händerna eftersom det är säkert att ha på huden. Men kom ihåg att inte överanvända rengöringsprodukterna när du städar. Till sist, om du har träytor i ditt garage så kan du använda det här rengöringsmedlet för vanligt underhåll.

Städprodukter för köket

När det kommer till att rengöra köket så kan det vara en tuff uppgift. Därför är det avgörande att du använder rätt rengöringsprodukter eftersom fel produkter kan orsaka permanenta skador. Eftersom det finns olika områden och ytor i köket behöver du använda lite olika produkter för varje område. Om du skall rengöra köksbänken så kan du använda ett lite starkare rengöringsmedel som löser upp all smuts. Om du skall rengöra kranar och diskhon så kan du blanda ett eget medel med citron och vinäger. Detta gör underverk utan att för den delen skada ytorna du rengör. Naturliga rengöringsmedel är bra att använda och skadar väldigt sällan ytorna som du väljer att rengöra med dem.

För de som har köksskåp och kökslådor i trä så kan man använda gift-fria rengöringsmedel som inte orsakar några skador. Men ändå gör ytorna skinande rena. Eftersom möbler och andra saker i trä ofta samlar på sig mycket damm så är det bra att använda naturliga rengöringsmedel utan kemikalier. Allt för att säkra så att de blir rena och hålls i bra skick. Det finns specifika rengöringsmedel just för trä som säkrar att ytorna blir rena men inte orsakar några skador samt har en skyddande effekt på träet.

Städprodukterna för badrummet

Ditt badrum kanske ser rent ut vid första anblick. Men det är den plats där det samlas absolut mest bakterier och baciller. Därför är det mycket viktigt att använda de bästa rengöringsmedlen för att se till så att ytorna är fria från bakterier. Här går det bra att använda rengöringsprodukter med mer kemikalier som ser till att göra rent ytorna. Samtidigt som det dödar alla bakterier och baciller som kan finnas runtomkring i badrummet.  Det går bra att använda mer naturliga rengöringsmedel för till exempel väggarna i badrummet så att du inte överanvänder mängden kemikalier du använder i badrummet. Utöver detta finns det många andra effektiva rengöringsmedel som är specialutformade för att rengöra badrum och toaletter utan att skada något.

Rengöringsprodukter för en effektiv rengöring

Att hålla sitt hem rent är en oundviklig del i att vara en hemägare. Då ett hem ofta har många som bor i det så kan det lätt samlas smuts och bakterier runt om i hemmet när alla använder samma utrymmen. Därför är det så viktigt att desinficera och hålla rent runt om i hemmet. Genom att använda rätt rengöringsprodukter kan man rengöra effektivt. De flesta rengöringsprodukter innehåller kemikalier som kan vara farliga att komma i kontakt med eller andas in. Därför är det så viktigt att du har bra koll på vilka städprodukter du använder så du inte utsätter dig eller din familj för fara. Du kan ta hjälp av en städexpert från en rekommenderad städfirma i Borås.

Tips från städbloggar

Du kan även läsa på olika städbloggar på nätet för att få bra information om vilka produkter du kan använda som rengör effektivt men också är helt säkra att använda. Dessutom är olika produkter bra för olika områden. Så läs på för att veta att du använder rätt produkter på rätt plats. Dessutom bör du även läsa på om vilka miljövänliga alternativ du kan använda istället när du rengör så att du inte använder för mycket kemikalier.

Hemstädning: Anledningar till att anlita en städare för olika typer av städservice

Alla behöver inte använda städservice året runt för hemstädning. Men det betyder inte att de aldrig kommer komma till användning. Det är ofta värt det att betala proffs för att städa hemmet. Eftersom det ger dig mer tid att göra saker som du faktiskt vill göra. Få reda på några av de främsta användningsområdena för en städtjänst.

Städservice: Hemstädning för ett vårstäd

De flesta vårstädar vid något tillfälle, även om det inte är just när våren kommer. Detta innefattar djupstädning som man inte gör så regelbundet. Och kan inkludera sysslor som man gör årligen, kvartalsvis eller när man än får för sig att göra det. Dammsugning, skrubbning av golvlister och sopning och moppning av rum som inte används regelbundet är exempel på detta. Det är några sysslor som inte alla normalt sett har tid till. Om du har svårt att få tid över men ändå vill ha ett fläckfritt hem bör du fundera på att skaffa professionell städhjälp för att ordna ditt hemstäd.

Städservice: Flyttstäd

Om du ska flytta är du förmodligen överväldigad bara av tanken på att flytta alla dina saker till ett nytt hem. Oavsett om ditt hyreskontrakt kräver att du lämnar ditt gamla hem fläckfritt. Eller om de nya ägarna förväntar sig det, så kanske du känner dig stressad över detta. De flesta städfirmorna erbjuder flyttstädning. Detta kräver oftast sopning, moppning, dammsugning, skrubbning av väggarna, putsa fönster och borttagning av smuts som gömmer sig i hörn och skrymslen. Ta bort stressen från dina axlar och anställ någon som kan göra jobbet åt dig.

Ska du flytta till ett nytt hem känner du dig förmodligen mest bekväm med att se till att det är fläckfritt innan du ställer iordning dina saker. De tidigare ägarna kanske säger att de har städat. Dock är det ofta svårt att avgöra om mattan verkligen har schamponerats, om golven har skrubbats och all smuts har tagits bort. Vilket betyder att en andra åsikt inte är helt fel. Ring en lokal städfirma i Borås för att avgöra vad som behöver rengöras. Sen så kan du flytta in till ett helt fläckfritt hus.

Schemalagd hemstädning

Om du inte känner dig bekväm med att anställa någon för att städa ditt hem regelbundet bör du åtminstone känna dig okej med att någon gör det periodvis. Det kan spara dig mycket tid och stress, vilket gör det värt pengarna i många fall. På det här viset kan du vara säker på att platsen du bor på eller flyttar ifrån är så ren den bara kan vara.

Viktig information innan du köper en billig robotdammsugare

Nya teknologier inom hushållsapparater har introducerats på senaste tiden. Robotdammsugare är det bästa exemplet under kategorin. Som namnet säger, drivs den av robotteknik som automatiskt rengör ditt hus noggrant. Dessa dammsugare tar bort smuts även från de smalaste och trängsta utrymmena. De är ganska små och kompakta; därför kan du få dem att åka under sängarna och på mattor för att ta bort smuts från alla ställena i ditt hus. Det finns två sidor av varje mynt. På samma sätt har även en robotdammsugare sina brister. När du vill köpa en till ditt hem så borde du vara medveten om både fördelar och nackdelar. Då kan du göra ett smartare val.

För- och nackdelar med Robotdammsugare

Låt oss först av allt ta reda på fördelarna med att skaffa en robotdammsugare.

Fördelar

Enkel att använda – Robotdammsugare använder artificiell intelligens för att rengöra små utrymmen i ditt hem. Och det med en stor grad av precision. De är väldigt bekväma att använda eftersom du kan ställa in dem manuellt så att den rengör ditt hem när du inte är hemma. Du behöver inte ingripa när du sätter på den manuellt heller. Slappna av och se sensorerna styra den åt olika håll och således rengöra ditt hem.

Justerbara inställningar – De flesta robotdammsugare kommer med inställningar som kan justeras efter dina behov. De kommer med funktioner som automatiskt upptäcker väggar, trappor och andra vassa objekt så att den ändrar sin riktning automatiskt för en bättre prestation. När den tar slut på batteri, så kan den även ta sig till respektive laddningsstation automatiskt och laddas.

Nackdelar med robotdammsugarna

Förbereda golvet – Trots att robotdammsugare påstår att de är helautomatiska och de inte kräver någon manuell interaktion, så måste du fixa lite innan du använder den. Du behöver förbereda ditt golv innan du använder den så att robotdammsugaren inte skadas. Ta bort alla vassa objekt och leksaker som ligger på golvet eftersom de kan åka in i dammsugaren och hindra dess effekt.

Frekvent rengöring av smutspåsen – Robotdammsugare är ganska små eftersom de behöver komma under de trånga utrymmena i huset. Därför är det ingen överraskning att de kommer med en ganska liten dammsugarpåse. Du behöver rengöra den regelbundet om du vill att den ska suga upp smuts när du använder den. Om du har husdjur hemma så behöver du dubbla dina ansträngningar. För den suger upp mycket djurpäls, vilket gör att påsen blir full ganska fort.

Försäkra dig om att du går igenom instruktionsmanualen för den modell du har valt ut så du vet vad du betalar för. Leta efter specifika instruktioner från tillverkaren eftersom varje modell har några unika poäng att komma ihåg och exklusiva sätt att hantera det på.

Om du är i behov utav städhjälp i Borås till ett bra pris, kontakta vår städfirma!

Hur rengör man en kristallkrona? En guide

Vilken sak är det som gör ett hus mycket elegant och storslaget? Det är naturligtvis en kristallkrona.

Kristallkronor brukar passa hus som är mycket rymliga och väl underhållna. Under den gamla tiden finns ljuskronor bara i balsalarna på stora herrgårdar. Men nu kan vi också ha våra egna ljuskronor i våra hem.

En kristallkrona är elegant och vacker, men den kräver också mycket underhåll. Damm och andra föroreningar förstör och kan repa ljuskronor. Detta kommer att orsaka eventuell försämring om den inte tas om hand ordentligt. Damm kan göra så en vacker ljuskrona ser gammal, misshandlad och värdelös ut. Det är därför absolut nödvändigt att en person som äger en kristallkrona tar ansvar för rengöring och gör den lika vacker som det verkligen kan vara.

Att rengöra en kristallkrona

Första steget i att rengöra en kristallkrona är att veta och vara förtrogen med dess olika delar. Kristallkronor har många olika typer av känsliga delar som behöver uppmärksamhet. Försök att göra ett diagram när du demonterar och monterar alla delar. Detta kommer att vara användbart eftersom det finns tillfällen när vi tar isär ett objekt, så tenderar vi att glömma eller bli förvirrade på var delarna var placerade och hur.

Kom ihåg att det kan vara mycket svårt att rengöra kristallkronor i början men så småningom genom erfarenhet och kunskap, blir det mycket enklare. Läs manualen för ljuskronan innan du försöker rengöra den för att göra uppgiften enklare för dig. Om det finns saker som du inte förstår, tveka inte att fråga. Nästan alla företag har hjälplinjer som kan hjälpa oss förstå saker i deras manual. Om inte, sök professionell hjälp från de bästa städfirmorna i Borås.

Underhåll av kristallkronor

Andra steget är att hitta en robust och bekväm stege. Att rengöra en kristallkrona kan vara mycket svårt. Så se till att du har en stege där du kan nå alla delar utan att riskera att falla av. Om det finns små löstagbara delar, är det bättre att ha något där du kan placera dem för att undvika att förlora eller ännu värre bryta av dem. Dessa ömtåliga delar behöver poleras individuellt för att uppnå det perfekta skenet som du vill ha från din ljuskrona. Även delar som inte är avtagbara bör också dammas och rengöras ordentligt och korrekt. Torka dessa delar med mjuk trasa och se till att inget damm kommer att finnas kvar.

Naturligtvis, när du tar isär något, måste du sätta ihop det igen, detta är det tredje steget. Genom att använda diagrammet för små delar, sätt tillbaka alla delar så noggrant som möjligt. Att sätta dem på fel ställe kan utgöra en risk för att de kan falla av och så småningom gå sönder i många färgglada bitar. För att undvika sådana incidenter, sätt tillbaka dem på samma sätt som när du tog bort dem. Om de behöver skruvas tillbaka tillsammans, se till att det inte är lösa eller något.

Det kommer ansvar med köpa och äga vackra saker. Tänk dig att ha en kristallkrona som är mycket smutsig. Det kommer naturligtvis påverka hur ditt hem ser ut.

Städtips Kök

Ett rörigt kök, högar av smutsiga kastruller, tallrikar och andra redskap, och den kladdiga känslan av fett, spill och bakterier, kan få de flesta att nästan bryta ihop bara av tanken på den tunga uppgift som väntar. Detta är anledningen till att de flesta drar sig för att rengöra köket. De vill hellre spendera tiden med att laga mat. Det är därför det är så viktigt att kunna dessa praktiska rengöringstips för köket.

Köksrengöringstips

Sanningen om att rengöra ett kök beror helt och hållet på hur mycket rengöring som städaren tänkt sig utföra. Planerar du en helt grundlig rengöring av köket eller en generell köksrengöring som involverar färre ytor? När du bestämt det, bestäm då vilka tips som passar dina behov bäst.

Så rengör du ditt kök

Så vilka är de rengöringstipsen som kan spara tid, energi och pengar? Nedan följer några enkla och effektiva tips för att guida dig till att rengöra köket:

  1. Titta på helheten i hela köket. Fundera sedan ut vilka material och produkter du kommer att behöva för att rengöra och samla ihop dem i en hink. Om du har dessa produkter tillgängliga nära dig medan du städar så kommer det göra uppgiften både enklare och snabbare. För lätt tillgänglighet förvara dem sedan under köksbänken.
  2. Glöm inte att ta på dig gummihandskar för att skydda dina händer från starka lukter och reaktioner från rengöringsmedel och bakterier som du kan röra vid. Ännu bättre, försök att byta från kemikaliebaserade rengöringsmedel till naturliga. Om du irriteras av starka lukter kan du t.o.m. göra ditt egna rengöringsmedel med produkter såsom vatten, bakpulver, vinäger etc. Leta på internet för bra idéer.
  3. Fundera på vilka områden som bör rengöras först och gör dem prio ett då du vaknar på morgonen. Det smutsigaste eller dammigaste stället borde rengöras först och sedan kan du jobba dig genom områden som bara behöver en snabb damning.
  4. Efter den generella rengöringen av köket är gjord, så se till att du kompletterar med daglig städning.

Här är en lista av några snabbstädningstips

  1. Torka upp allt spill och fettdroppar på en gång, under tiden eller efter du förbereder eller lagar maten.
  2. Se till att dina vanliga redskap i köket är rena innan du tar ledigt för kvällen. Spara inte detta till nästa dag. För innan du vet ordet av det så vaknar du upp en morgon och har en sådan stor hög med saker att rengöra att det är svårt att föreställa sig, eller så utvecklar du därigenom en dålig städvana.
  3. Du kan även portionera ut uppgiften i mindre delar genom ett schema för vecko- eller månadsstädning. Detta betyder att du har ett schema som säger åt dig att du en gång i veckan, eller två gånger i månaden, ska rengöra kylskåpet, ugnen och köksskåpen. Hur du lägger upp det beror på vad du klarar av.

Kom ihåg, att förebygga att det blir smutsigt eller rörigt är fortfarande det smartaste sättet att städa enkelt. Det hjälper alltid med att städa lite här och där, lite nu och då. Men, om du är en upptagen person, så bör ett riktigt städschema fungera bra för dig. Annars kan du kontakta de bästa städföretagen i Borås att hjälpa dig med städningen.

Flyttstädning Pris

Fast lågt pris på städtjänster i Borås med omnejd!

Prislista - Villor/Radhus/Lägenheter (inkl. moms). Fönsterputsning ingår!
KVMPRISEfter RUT
0-49fr.3600Kr1800Kr
50-59fr.3900Kr1950Kr
60-69fr.4500Kr2250Kr
70-79fr.5100Kr2550Kr
80-89fr.5700Kr2850Kr
90-99fr.6100Kr3050Kr
100-109fr.6500Kr3250Kr
110-119fr.7100Kr3550Kr
120-129fr.7500Kr3750Kr
130-139fr.8100Kr4050Kr
140-149fr.8700Kr4350Kr
149 +OffertOffert
Tilläggsytor - Efter RUT
BalkongInglasad Balkong/AltanFörråd
150Kr300/500Kr200Kr

Hör med oss om det är några andra tilläggsytor du vill få städat!

GarageVattenlåsPersiennerBastu/Spa
300Kr150Kr150Kr400Kr

Kontakta oss via formuläret på hemsidan för att boka redan nu.

Fönsterputsning ingår alltid i vårt pris när vi flyttstädar! Vi ser till att ge er den verkliga kostnaden utan dolda avgifter. Vi ger även den bästa formen av städgaranti som ni som kund kan få. Detta innebär att du efter städningen besiktigar arbetet tillsammans med städledaren och om det är något du inte är nöjd med så åtgärdar vi det innan vi lämnar lägenheten.


För att boka en flyttstädning eller om du har några frågor, fyll i formuläret eller skicka ett mail så hör vi av oss till dig omgående.

Mail: boras@flyttstadningsakuten.se
Tel: 010-1647900
Kontorets öppettid, vardagar: 08.00 – 17.00
Lunch mellan: 12.00 – 13.00
Helgdagar – Stängt

Även om kontoret är stängt genomför vi städningar helger och helgdagar.

Fläckborttagning – Tips för att ta bort fläckar

Så blir du av med fläckar och får renare kläder

Hur blir man av med fläckar på kläder? Vissa människors kläder ser alltid bra ut. De vet nog inte bara hur man tvättar kläder utan även hur man använder vissa fläckbortagningsmedel och hur man håller kläderna i bra skick.

Här är vår lista över att ta bort fläckar:

* Ta reda på om du har hårt eller mjukt vatten. Om dina kläder tenderar att se gråa ut, eller om du hittar rostfläckar, eller kläderna bara ser sjaskiga ut, kanske du har hårt vatten vilket gör att dina kläder inte blir helt rena.

Testa om du har hårt vatten genom att tillsätta ¼ tsk tvättmedel till en burk av varmt vatten. Skaka. Om det bara blir lite lödder, eller om tvålen verkar försvinna snabbt, har du hårt vatten.

* Du kan behandla fläckar naturligt med salt, vilket är ett hälsosammare och mer ekonomiskt alternativ. Fukta fläcken och strö salt på den. Strö salt på din bordsduk efter en middag. Låt saltet sitta på fläckarna i 10 minuter. Tvätta som vanligt.

* Behåll färgen på dina kläder genom att lägga till en tsk salt till varje liter vatten.

* För handtvätt, tillsätter du en tsk balsam i sköljvattnet när du tvättar ylle vid för att hålla den mjuk. Vrid inte torrt när du handtvättar. Rulla in i en handduk.

* Om du inte kunde lägga in kläderna i torktumlaren direkt och alla kläder är skrynkliga, lägg i en stor fuktig badhandduk och torktumla i 15 minuter. Ta bort och häng upp kläderna.

Klorin som blekmedel

* Klorin är ett effektivt blekmedel, men det kan försvaga tyger och fibrer, blåfärgning är ofta ett bättre val. Blåfärgning är en gammaldags produkt som en gång var en stapelvara i tvättstugan, den läggs i tvättfacket i tvätt- eller sköljcykeln för att ge det vita en mycket subtil blå nyans.

* Om du har färger som färgar av sig i tvätten: TORKA DEM INTE! Tvätta igen med vanligt tvättmedel och färgsäkert blekmedel.

* Fick du fett på din kjol när du lagade mat? Strö en generös mängd av majsstärkelse eller babypuder över fettfläcken, låt sitta i ett par minuter och borsta sedan av pulvret. Pulvret absorberar fett och det borstas av med pulvret.

* För ringar runt kragen, använd hårschampo! Vem skulle kunnat tro det? Schampo görs för att lösa upp hudfett.

* Blixtlås: För att göra så att ett blixtlås lättare kan dras upp och ner, gnuggar du tvål över det.

Så förhindrar du deofläckar

* Se till att din deodorant torkar ordentligt innan du sätter på dig skjortor för att förhindra deodorantfläckar.

* Rengör dina tvättmaskinslangar från torkad tvålskum då och då. Kör en tom tvättmaskin med varmt vatten och en kopp destillerad ättika. Dina kläder kommer att bli renare.

* Ingen gillar inte att vika lakan. Så tvätta och lägg tillbaka de rena lakanen på sängen.

* Förhindra noppor genom att vända kläder ut och in.

* Damma dina kuddar, gardiner och överdrag genom att lägga dem i torktumlaren utan värme med en stor handduk.

* Om du vill se om det du köper kommer att skrynkla sig mycket kan du krama en näve av tyget och om det inte återhämta sig, köp något annat!

Kontakta ett seriöst städbolag i Borås för mer tips och trix gällande rengöring och städ.

Rengöra ugn – Enkelt och snabbt sätt

Att rengöra ugnen är enkelt

Först och främst är det viktigt att känna till vilken typ av ugn du har. ”Självrengörande” ugnar använder extremt höga temperaturer för att bränna bort spillda matrester och om du använder ett vanligt ugnsrengöringsmedel på dem kan det skada de inre ytorna i ugnen om du använder självrengöringsläget. Så var säker på att du köper rätt typ av rengöringsmedel. Du bör också vara medveten om att ”självrengöringen” har sina begränsningar. Om du t.ex. spiller ut en hel plåt med geggig, ogräddad muffinssmet i ugnen måste du tyvärr städa upp det själv!

Tips för att rengöra ugn

Ugnsrengöringsmedel som du köper i affären kan vara ett effektivt hjälpmedel när du rengör ugnen, men var försiktig när du använder dessa produkter. Som tidigare nämnt är det viktigt att du använder ett rengöringsmedel som passar din typ av ugn. Dessutom, och kanske viktigast av allt, bör du använda gummihandskar och gärna skyddsglasögon. Dessa blandningar är inte att leka med! De kan också skapa ångor som kan vara ohälsosamt och farligt att andas in, så se till att öppna ett fönster eller två i köket så att utrymmet hålls väl ventilerat.

Om ugnen inte är alltför smutsig kan du tillverka ett eget lösningsmedel som är mindre frätande och passar dina behov bättre. Blanda vatten med ammoniak, bakpulver och vinäger och du får en ganska bra lösning. Om du använder denna metod måste du dock vara extra säker på att du har något slipande material att applicera lösningen med, exempelvis stålull eller en grov rengöringssvamp som är anpassad för ugnen. Även om denna blandning är effektiv så löser den inte upp smutsen så som ett köpt ugnsrengöringsmedel gör.

Nog om verktyg, jag tror att det är dags att komma till saken och börja rengöra den där ugnen!

Ugnsrengöring – Steg för steg

Börja med att ta ut ugnsgallren. Vissa ugnsrengöringsmedel rekommenderar att man förvärmer ugnen något, till ungefär 200 grader, innan man börjar rengöra den, eller efter det att rengöringsmedlet har applicerats. Så var noga med att läsa instruktionerna som gäller för din produkt.

Sedan sprutar du ut ett tjockt lager rengöringsmedel på alla ytor i ugnen inklusive insidan av luckan. Låt produkten verka i enlighet med instruktionerna. Om du har en panna på botten, kom ihåg att täcka insidan av den också!

När rengöringsmedlet fått verka i lämplig tid enligt dess instruktioner torkar du av det med en trasa, hushållspapper eller svamp. Det är till detta du bör använda skyddshandskar. Använd stålull eller en grov kökssvamp för att få bort det som ugnsrengöringsmedlet inte kunde få bort.

Medan medlet får verka i ugnen kan du passa på att skrubba ugnsgallren rena. Använd en kökssvamp och diskmedel.

Och sen är det färdigt! Värm upp den något för att vara säker på att all rengöringsmedel har bränts bort och sen är du redo att börja laga mat i din nya, rena ugn!

Kontakta en rekommenderad städfirma i Borås om du är i behov utav prisvärd flyttstädning i Borås.