Fläckborttagning – Tips för att ta bort fläckar

Så blir du av med fläckar och får renare kläder

Hur blir man av med fläckar på kläder? Vissa människors kläder ser alltid bra ut. De vet nog inte bara hur man tvättar kläder utan även hur man använder vissa fläckbortagningsmedel och hur man håller kläderna i bra skick.

Här är vår lista över att ta bort fläckar:

* Ta reda på om du har hårt eller mjukt vatten. Om dina kläder tenderar att se gråa ut, eller om du hittar rostfläckar, eller kläderna bara ser sjaskiga ut, kanske du har hårt vatten vilket gör att dina kläder inte blir helt rena.

Testa om du har hårt vatten genom att tillsätta ¼ tsk tvättmedel till en burk av varmt vatten. Skaka. Om det bara blir lite lödder, eller om tvålen verkar försvinna snabbt, har du hårt vatten.

* Du kan behandla fläckar naturligt med salt, vilket är ett hälsosammare och mer ekonomiskt alternativ. Fukta fläcken och strö salt på den. Strö salt på din bordsduk efter en middag. Låt saltet sitta på fläckarna i 10 minuter. Tvätta som vanligt.

* Behåll färgen på dina kläder genom att lägga till en tsk salt till varje liter vatten.

* För handtvätt, tillsätter du en tsk balsam i sköljvattnet när du tvättar ylle vid för att hålla den mjuk. Vrid inte torrt när du handtvättar. Rulla in i en handduk.

* Om du inte kunde lägga in kläderna i torktumlaren direkt och alla kläder är skrynkliga, lägg i en stor fuktig badhandduk och torktumla i 15 minuter. Ta bort och häng upp kläderna.

Klorin som blekmedel

* Klorin är ett effektivt blekmedel, men det kan försvaga tyger och fibrer, blåfärgning är ofta ett bättre val. Blåfärgning är en gammaldags produkt som en gång var en stapelvara i tvättstugan, den läggs i tvättfacket i tvätt- eller sköljcykeln för att ge det vita en mycket subtil blå nyans.

* Om du har färger som färgar av sig i tvätten: TORKA DEM INTE! Tvätta igen med vanligt tvättmedel och färgsäkert blekmedel.

* Fick du fett på din kjol när du lagade mat? Strö en generös mängd av majsstärkelse eller babypuder över fettfläcken, låt sitta i ett par minuter och borsta sedan av pulvret. Pulvret absorberar fett och det borstas av med pulvret.

* För ringar runt kragen, använd hårschampo! Vem skulle kunnat tro det? Schampo görs för att lösa upp hudfett.

* Blixtlås: För att göra så att ett blixtlås lättare kan dras upp och ner, gnuggar du tvål över det.

Så förhindrar du deofläckar

* Se till att din deodorant torkar ordentligt innan du sätter på dig skjortor för att förhindra deodorantfläckar.

* Rengör dina tvättmaskinslangar från torkad tvålskum då och då. Kör en tom tvättmaskin med varmt vatten och en kopp destillerad ättika. Dina kläder kommer att bli renare.

* Ingen gillar inte att vika lakan. Så tvätta och lägg tillbaka de rena lakanen på sängen.

* Förhindra noppor genom att vända kläder ut och in.

* Damma dina kuddar, gardiner och överdrag genom att lägga dem i torktumlaren utan värme med en stor handduk.

* Om du vill se om det du köper kommer att skrynkla sig mycket kan du krama en näve av tyget och om det inte återhämta sig, köp något annat!

Kontakta ett seriöst städbolag i Borås för mer tips och trix gällande rengöring och städ.